Stravuji se bez cukru. Zkušenosti

Trápí vás, že máte chutě na sladké? Málo energie přes den? Po obědě se vám chce často spát? A máte i nějaký ten kilogram váhy navíc? Máte potřebu jíst víc než si můžete dovolit? Pak možná oceníte zkušenost někoho, kdo se profesně ve stravování vyzná a přešel na životní styl bez cukru a bez obilovin.

K čemu je to dobré

První, co bych vyzdvihla je, že se cítím líp, mám víc energie a přestaly mi trávicí potíže (nafouklé břicho, divný pocit ve střevech apod.) A co velmi vnímám je, že neřeším tak často jídlo. Dříve jsem měla většinu dne „hlad“ a chutě a řešila, kdy už bude oběd, kdy svačina, nešlo mi ani ráno zůstat bez snídaně, musela jsem se brzo najíst. Teď jídlo už tolik neřeším, vzpomenu si na něj tak 2 x za den. Mezi jídly se cítím sytá a nehoní mě tolik mlsná. To považuji za největší benefit, protože to jsem před tímto typem stravování řešila hodně.

Taky mi konečně ubývají centimetry v pase, už se mi mění postava z typu jablko (šíroká v pase) na postavu normální, jakou jsem měla před 10 lety, kdy jsem začala nenápadně přibírat, aby toho bylo o 10 kg víc, než bych si přála.

Kolikrát denně jím

Jsem spokojená, protože jíst jen 2x až 3x denně mi vyhovuje. Netrápí mě „hlad“ a chutě, které před tímto typem stravování jsem měla každou chvíli. Nemusím mít svačinky a když už mám tu potřebu, dám si zdravé ořechy, semínka, popř. sušené ovoce bez přidaného cukru např. domácí sušený banán (v sušičce je v cuku letu.)

Navíc, když jím jen 2-3x denně, trávicí ústrojí si více odpočine. Praktikuji tím vlastně doporučovaný přerušovaný půst. Našla jsem si vyhovující režitm, kdy většinou 9 hod jím a 15 hod nejím. Obvykle jím mezi 10 a 19 hod, zbytek času jen piji. A cítím se v tom většinou fajn. Za důležité považuji, jíst kvalitní opravdové jídlo (žádné prázdné kalorie v upravovaných potravinuách), to vás zasytí a nehoní vás pak tolik mlsná.

Co jím

Nejvíc jím zeleninu. Jím také vejce – omelety, vejce v salátu, vejce na měkko či natvrdo (výborná sváča s sebou). Dám si většinou 3x až 4x týdně maso (šlo by to však i bez něj) – steak, pečené, občas rybu, doplním to zeleninou ať salátem nebo zeleninou grilovanou – cuketa, papriky, lilek, červená řepa, rajče. Do salátů přidávám mozarellu nebo balkán, někdy eidam.

Každé ráno si dávám krém paní dr. Budwig s lněným olejem – má úžasné schopnosti zlepšit buněčné dýchání a dodat energii. S ním si dávám ovoce – broskev, maliny, jahody, borůvky (mražené z Lidlu skvělé!). S lněným krémem dle dr. Budwig vydržím bez hladu v klidu do oběda okolo 13 či 14 hod.

Jím hodně melouny, pokud je sezóna. Každý den jím trochu semínek – slunečnicová, dýňová, ořechů – makadamové, mandle, vlašáky i další.

Pochutnám si na dýni – pečené nebo mňam polévce se zakysanou smetanou, na brokolici, květáku. Skvělé a zdravé jsou špagety z cukety.

Nešetřím zdravými tuky – lisuji domácí panenské čerstvé oleje lněný, dýňový, makový, kokosový i další. Olivový olej pak kupuji velmi kvalitní, protože ten si doma z čerstvých oliv nevylisuji. Zdravé tuky v této stravě jsou právě zdrojem energie. Panenské oleje dávám do studené kuchyně (saláty, pomazánky). Do teplé kuchyně je přidávám až na talíři (tepelná úprava jim škodí.

Tělo při tomto stravovacím stylu spaluje místo cukrů (jednoduchých i polysacharidů jako obilí, brambory, rýže) právě tuky. Jednoduše řečeno cukry ve stravě měníme za tuky – ideálně panenské domácí. Nemusíme se vyhýbat ale ani živočišným tukům – můžeme si dopřát máslo, občas sádlo. Tuk v mase či slanině.

A když chci nějaký dezert? Jistí to mascarpone s rozmačkaným banánem – mňam. Nebo borůvky, jahody, broskve se šlehačkou. V zimě jemně podusím jablka se skořici. Pokud potřebuji nutně dosladit, používám jen trochu medu. (Pokud však chcete jít s váhou dolů, je potřeba si hlídat kolik cukru v medu a ovoci za den sníte – nejpřísnější varianta je do 50 g/den, mírnější do 100 g/den). Taky domácí ovocný nanuk s řeckým jogurtem a lněným olejem (dodá chuť a energii) mě uspokojí.

Co mi nechybí

Kupodivu mi už tak nechybí koláče, buchty, pečivo. Jen když kupuji čerstvý chleba rodině, mívám chutě. Můžete péct z kokosové nebo mandlové mouky – receptů najdete na netu mnoho. Nechybí mi ani přílohy – rýže, těstoviny, brambory (brambory výživově patří do polysacharydů ne do zeleniny, takže je nejím), knedlíky jsem nejedla téměř ani dříve. Přílohy nahrazuji v létě salátem a v zimě grilovanou zeleninou, zeleninou na páře apod.

Téměř mi nechybí dorty, čokoláda a sladké – projdu okolo nich v obchodě a nechávají mě tak 9 dnů z 10 chladnou. Co si občas dopřeji je kvalitní hořká čokoláda přes 85 %, 1 tabulka mi vydrží i celé 3 týdny. Dříve jsem koupenou čokoládu většinou snědla celou už ten den. Prázdné kalorie z cukru a obilí mi tedy nakonec téměř nechybí a přitom mě to nestojí žádné obrovské přemáhání, natož hladovění.

Jak mi strava bez cukru pomáhá?

Skvělý je, že mám pocit vlády a kontroly nad jídlem. Ten jsem za posledních 5 let pomalu ztratila a jsem ráda, že jsem ho zas našla 🙂 Jídlo mě „nevláčí“ a kdo ví o čem mluvím, je mu jasné, že musím být nadšená. A to vše bez počítání kalorií, omezených porcí a zapisování si, co jsem snědla. Jím přirozenou, z velké části živou, stravu a tělu to dělá dobře.

Velkým bonusem je, že mi během tří týdnů této stravy zmizely zažívací potíže, pneumatika na břiše se začala zmenšovat a kila začala jít bez námahy dolů. Za první měsíc mi bez hladovění ubyly 3 kg tuku na břiše a zmizelo 5 cm v pase! Paráda! Mám víc energie a přitom za touto proměnou není žádná velké odříkání ani šílená dřina ve fitku. Cvičím stejně jako dříve jógu a chodím dost pěšky.

Mám všechny živiny?

Jistěže mám všechny důležité složky výživy. Lovci a sběrači naši dávní předci se živili podobným způsobem. Nepěstovali obilí a museli být mrštní a rychlí, aby něco ulovili a silní, aby kořist přinesli domů. Vše, co je ve slupce celozrnného obilí (vitamíny, minerály, stopové prvky) najdete v zelenině, ořeších, semínkách, bylinkách, vejcích, mase, ovoci a je jich tam dokonce víc. A bílá mouka uvnitř zrna obilovin? Tam je jen cukr, který zvyšuje glukózu v krvi a tím i vyplavování hormonu inzulín, který ukládá cukry do bílého tuku v těle, což já už rozhodně nechci.

Radši si pěstuji otužováním hnědý tuk, který pomáhá ten bílý v těle likvidovat. Info k hnědému tuku najdete na konci článku o otužování.

Zaujalo vás stravování – životní styl podle lovců a sběračů? Je to styl Primal, paleo nebo také nízko-sacharidová dieta, Low carb, LCHF, cukrfree. Vřele doporučuji vyzkoušet :-).

Pokud se rozhodnete, doporučuji si předem dobře naplánovat, co budete první 3 týdny vařit a jíst, než si na nový styl zvyknete. Pomoci vám může třeba web Paleosnadno.

Jak jíst mimo domov?

To je trochu obtížnější. Ne všude v restauraci vám udělají steak či omeletu a grilovanou zeleninu. Mě na dopoledne mě zasytí lněný krém dle dr. Budwig. Na oběd si nosím často krabičku – kousek masa a zeleniny / zeleninový salát s vejcem / domácí polévku.

Dávám si také ráda kebab jen se zeleninou nebo občas povolím a sním kebab i v tortile. Někdy si připravím domácí plněnou tortilu a odnesu s sebou. Často také mám s sebou jen ovoce, zeleninu, semínka a oříšky v krabičce a větší teplé jídlo si dělám až večer doma.

Výhoda při tomto stravování je, že snadněji vydržíte delší dobu bez jídla, aniž máte hlad. Tělo si bere energii ze zásoby tuků, které má v těle. Nelítá vám inzulín a tím alarm na doplnění energie ze sacharidů, která moc dlouho nevydrží. Někdy to u mě vypadá, že se najím ráno v 9 hod a v pohodě vydržím do 18 hod jen s trochou zeleniny a oříšků.

Přeji vám mnoho úspěchů, pokud se rozhodnete zkusit být cuker free. Vaše tělo i psychika vám rpzhodně poděkují 🙂

vlasta@vlastaliskova.cz
Jsem průvodkyně změnou. Učím lidi pracovat s jejich myslí, emocemi a tělem, aby si s nimi lépe rozuměli.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů