Jazyk vztahů aneb Tajemství slov: 2. díl – Musím vs CHCI

Je prokázáno, že lidé jsou ve svém životě spokojenější, když cítí možnost volby. Vnímáme-li autonomii své vůle, cítíme, že máme na svůj život větší vliv a můžeme si vybírat. Děláme pak věci s větší chutí, než když si myslíme, že musíme.

Vnímat možnost autonomie však často sami podrýváme tím, jak přistupujeme sami k sobě. Říkáme, že „musíme“ chodit do práce, „musíme“ se starat o domácnost a o děti, „musíme“ vařit, … Pokračuje to i směrem k nám, říkáme, že „musíme“ jíst zdravě, „musíme“ se omezovat, držet dietu apod.

Zkuste „musím“ nahradit „chci“

Jak na to? Psychoterapeut Marshall B. Rosenberg, otec empatické komunikace, jehož myšlenkový a jazykový model nenásilná komunikace je oceňovám po celém světě, k tomu používá snadné cvičení. Sám vnímal, jak některé činnosti dělá nerad a ovládá ho pocit, že „musí“. Vadilo mu např. vozit ráno děti do vzdálené školky, protože děti zdržovaly a on spěchal a chodil pak naštvaný do práce. Klasický konflikt mysli, který známe každý. Říkal si, že je „musí“ vozit a neměl z činnosti pražádnou radost.

Rozhodl se svůj přístup změnit. Vzal si papír a napsal si všechny činnosti, které si myslí, že „musí“ dělat. Bylo jich dost.

Takový seznam svých MUSÍM může vypadat např takto:

  •           vozit děti do vzdálené školky
  •           luxovat a vytírat podlahu
  •           mít pořádek v domácích účtech
  •           vyplňovat pracovní formuláře

Nenapsal však před tyto činnosti „musím“, ale napsal „chci“. Před některé se mu velmi příčilo napsat slovo chci. Cítil to přímo na těle, ruka skoro odmítala psát. … Došlo mu, že u některých činnosti si neuvědomuje proč je dělá, k čemu mu slouží a měl pocit pouze povinnosti. Došlo mu, že potřebuje znát svá PROČ.

Vnitřní PROČ

Ke každé činnosti si napsal SVÉ PROČ ji dělá, jaký mu přináší užitek a proč ji „chce“ dělat.

Papír pak vypadal takto:

  • Chci vozit děti do vzdálené školky, protože je pro mě důležitý rozvoj a budoucnost mých dětí. Chci dát přednost cestě navíc, před svým pohodlím, protože kvalitní školku pro mé děti vnímám jako důležitou pro jejich vzdělání.
  • Chci luxovat a vytírat podlahu, protože je pro mě důležité pomoci své ženě a záleží mi i na tom, aby náš domov byl čistý.
  • Chci mít pořádek v domácích účtech, protože to stojí jen občasné úsilí a to se mi vrátí v tom, že budu mít o penězích lepší přehled a lépe s nimi budu nakládat.
  • … U příkladu s vyplňováním pracovních formulářů si však uvědomil, že „chce“ dělat administrativní práce jenom proto, že se bojí, aby ho nevyhodili z pracovního místa. A nevidí jinou cestu, jak situaci vyřešit. … Uvědomil si, že hodnota jeho vlastního času je pro něj vyšší než hodnota peněz, které mu přináší tato práce a tak se rozhodl situaci změnit. … Buď bude mít možnost tuto práci delegovat, nebo odejde, protože už je tak daleko, že si může založit vlastní praxi.

Cvičení „Chci, protože si přeji…“ vám může pomoci lépe si srovnat své hodnoty. Komunikovat sami se sebou a opět si uvědomit, z jakého důvodu věci děláte. Když budete vědět, proč věci děláte, snadněji je budete vykonávat. U některých pak zjistíte, že vám za to nestojí, a i to bude správně. Takovýmto chováním přebíráte odpovědnost za svůj život a přecházíte z role „oběti“ do role „tvůrce“ svého života. 

Když používáme „musím“, využíváme jazyk, který znemožňujeme volbu – tím ztrácíme možnosti a získáváme mentalitu robota. Je prokázáno, že když lidé cítí větší autonomii (možnost se rozhodovat) a uvědomují si smysl toho, co dělají, vede to k jejich větší motivaci a spokojenosti.

Moje motivace

Příliš často dnes lidé staví svou motivaci na touze po penězích, touze po uznání druhými a přijetí. Jiné věci děláme ze strachu, abychom nepřišli o pracovní místo, zákazníky, partnera. Někdy děláme věci také proto, abychom se vyhnuli výčitkám svědomí, abychom necítili pocity viny (když toto neudělám, zklamu mámu/tátu) nebo abychom necítili stud sami před sebou.

Uvědomíte-li si, které vaše činy vycházejí z touhy po uznání a souhlasu druhých, z touhy po penězích, ze strachu, viny či studu, máte možnost volby. Mějte na paměti, JAKOU CENU ZA SVÉ „musím“  PLATÍTE.

Položte si rozvíjející otázky

  • Co z toho, co ve svém životě děláte, vás netěší?
  • Co musíte dělat, protože to vidíte tak, že nemáte jinou možnost?

Použijte „chci“ a změňte svou motivaci. Život je jen jeden a záleží na vás, kterými činnostmi ho naplníte. Život máte ve svých rukou!

M. Rosenberg říká: „Když jsme si vědomi, že za naším jednáním je záměr obohatit život, potom i tvrdá práce nás něčím těší“.

Využijte: „Chci“, protože …. , abyste mohli vnímat více svobody a radosti a přinést si do svého života i více spokojenosti. Podělte se o tuto možnost zažívat více „chci“ i se svými přáteli.

Sledujte další články z cyklu Jazyk vztahů aneb Tajemství slov – přihlásit se k odběru článků se můžete zde..

Chcete vylepšit své komunikační dovednosti, můžete si více přečíst o empatické nenásilné komunikaci zde.

Vlasta Lisková
Jsem průvodkyně změnou. Učím lidi pracovat s jejich myslí, emocemi a tělem, aby si s nimi lépe rozuměli.

Chcete číst další články?  Přihlásit se k odběru můžete ZDE.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů