Zdravá výživa, hubnutí. Jak na to moderně ?
Nový směr stravování, který pomáhá zdraví i hubnutí bez hladovění
Máte kila navíc a s vaším zdravím to jde dolů?
Chcete vypadat a cítit se skvěle?
Seznamte se s novým směrem stravování podle nejnovějších výzkumů.
Jaká výživa je podle nových studií zdravá?
V poslední době se NÁZORY ODBORNÍKŮ na zdravé stravování VÝRAZNĚ PROMĚŇUJÍ. Je mnoho vědeckých studií (viz dále), které nás informují, že strava s vysokým podílem cukrů a obilovin (=složených cukrů) nám neprospívá. Nově vědecké studie ukazují, že není proč se obávat přirozených i živočišných tuků, že nepřispívají ani k nadváze, ani nemají škodlivý vliv na naše cévy a srdce. Naopak - nové studie podporují nízko-sacharidovou stravu, která dodává tělu energii z přirozených tuků (např. kokosový a olivový olej, máslo, ghi i sádlo), zeleniny, vajec, masa, ryb, vajec, ořechů, semen a doplňkově z ovoce, popř. mléčných výrobků. Naopak NEDOPORUČUJí konzumovat sacharidové (ani celozrnné) výrobky, jako chléb, těstoviny, rýže, těstoviny, knedlíky a cereálie. (Takové stravování je vhodné pro lidi, kteří nemají problém trávit tuky.)
Jak je to s tuky ve stravě? Co na to studie?
Zastáváte strále ještě dnes už zastaralé názory, že tuky nám škodí, mohou za nadváhu, obezitu, za nemoci srdce, cév i další civilizační nemoci? Dnes je hypotéza, že přirozené tuky škodí zdraví, pokládána za chybnou. Je již prokázáno, že neexistuje žádný vztah mezi cholesterolem v jídle a cholesterolem v krvi.
Zmíním zde několik studií, o které se tato tvrzení opírají:
- Meta-analýza (analýza mnoha studií), která byla provedena nad 21 studiemi se 350 tisíci účastníky. Byla publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition v roce 2010 a došla k závěrům, že je nedostatek důkazů, které by spojovaly tuk přijímaný v potravě s mrtvicí a srdečními chorobami. Odkaz https://academic.oup.com/ajcn/article/91/3/535/4597
- Studie z roku 2014 provedená na Státní Univerzitě v Ohiu, vedená Dr. Jeffem Volekem zjistila, že když její účastníci zdvojnásobili nebo dokonce téměř ztrojnásobili příjem nasycených tuků v jídle, hladina tuku v krvi se nezvýšila. Ovšem když se zvýšil příjem sacharidů, hladina kritického ukazatele pro nezdravé ukládání tuku a metabolický syndrom, kyseliny palmitoolejové, se zvýšila v úzkém vztahu ke zvýšenému příjmu sacharidů. Jde o to, že tuk, který sníte, se nemusíte ukládat a naopak hlavní vliv na ukládání tuku v těle má množství sacharidů ve vaší stravě a s tím spojené vylučování inzulinu. Odkaz https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0113605
- Další respektovaná studie, Framingham Heart Study prováděná od roku 1948 na 15 tisících obyvatelích Framingham, na jejím základě bylo publikováno přes 1200 výzkumných článků v respektovaných medicínských časopisech. Tato studie také nikdy neukázala jakýkoliv vztah mezi příjmem jedlých tuků nebo cholesterolu a srdečním onemocněním. Odkaz https://www.framinghamheartstudy.org/fhs-about/
- Dodnes proběhlo přes 48 studií, které naznačují, že nízkosacharidová strava je pro hubnutí a kontrolu diabetu typu 2 lepší volbou než strava nízkotučná.
Krátce řečeno, přibývají důkazy svědčící ve prospěch nízko-sacharidové stravy a naopak důkazy svědčící v neprospěch nasycených tuků nebyly za posledních 50 let výzkumů nalezeny. Bohužel spousta nutričních poradců, lékařů a tím pádem i velká část veřejnosti ještě stále věří staré, dokola omílané hypotéze, že "živočišné tuky škodí našemu zdraví". Nízko- sachariková strava má více pojmenování, které se liší spíše v detailech - Primal, paleo, Low Carb nebo také LCHF (Low Carb High Fat). Podobný je i třicetidenní nutriční reset Whole 30, který je náročný na disciplinu.
Nízko-sacharidová výživa a Primal přístup, kterého se nejvíce držím, je vystaven na výsledcích nejnovějších výzkumů, podpořen 2,5 miliony let evoluce člověka a říká, že živočišné tuky neškodí. Jsou naopak zdravým dodavatelem energie pro naši výživu.
- O nízko-sacharidovém stravování si můžete přečíst také můj článek Bez cukru. A o mých zkušenostech.
Zajímavé informace najdete v knihách:
- Primal Blueprint - více o knize ZDE
- Moučný mozek
Co vám nízko-sacharidová výživa přinese?
- spoustu energie
- dostatek kvalitních živin
- předcházení civilizačním chorobám - arterioskleróze, nemocímsrdce, bolesti kloubů, autoimunitním onemocněním (jako alergie, lupenka, roztroušená skleróza)
- zbavení se únavy
- sníží tvorbu zánětů
- zbavení se chuti na sladké
- nerozkolísanou hladinu inzulínu a glukózy v krvi (v tom je totiž zakopaný pes)
- lepší náladu
- zdraví a elán
- prospívá snížení krevního tlaku
- snižuje hladiny triglyceridů
- zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu
Máte kila navíc a s vaším zdravím to jde dolů?
Chcete vypadat a cítit se skvěle?
Ráda vás podpořím v nízko-sacharidovém Primal životním stylu.
Můžete využít mé vzdělání výživy sportovců na FTVS UK i vedení profesionálního kouče, včetně návrhu pohybového režimu.
Jak vám pomohu?
- Provedu vás změnou na Primal stravování
- Navrhnu vám na míru zdravý Primal pohyb (možno bez návrhu pohybu)
- Naučím vás, co zdravého jíst a čemu se vyhnout
- Společně si nastavíme vaše zvládnutelné cíle
- Dodám vám potřebné informace
Jak spolupráce s výživovým koučem probíhá?
Spolupráce s koučem v Primal výživě př. pohybu
- Vyplníte on-line dotazníkBude to jednoduchý dotazník o vás a vašich stravovacích zvyklostech, popř. pohybovém režimu (pokud bude součástí spolupráce i změna pohybového režimu). Cca 20-30 min času.
- Dáme si úvodní schůzkuPokud jste z Prahy, můžeme osobně na Andělu v mé poradně. Odkudkoliv je možné po Skype. Délka cca 60 / 90 min.
- Dodám vám potřebné informaceNa mail zašlu důležité informace k nízko-sacharidovému stravování i základní recepty
- V intervalu 14 dní vyplnění jednoduchého on-line formulářeKaždých 14 dní mi vyplníte on-line info o vašich pokrocích i případných nezdarech. Cca 15 min času.
- Následuje další koučovací schůzkaV intervalech 14 dnů si naplánujeme koučovací schůzky - podpořím vás, vyjasníme nejasné, doporučím změny. Délka cca 60 / 75 min..
- Podpora kdykoliv potřebujeteNa mailu, popř. naplánovaný hovor po telefonu
- Závěrečné doporučeníNa závěr cyklu vyhodnotíme a napíši vám doporučení pro stravování (popř. pohyb) do budoucnosti